PERHATIAN!!!!....KEPADA KAWAN2 YANG SINGGAH DI BLOG NI SILA TINGGALKAN URL BLOG MASING2 YA SUPAYA SENANG SAYA NAK JEJAKI....TERUTAMA KEPADA FOLLOWERS SAYA...TQ!!

Jom Klik MyHB

Followers

Intipan Ziarah

Selasa, Julai 24, 2012

~ Anakku,Puasa dan Bio Ever ~

Assalamualaikum..

Alhamdulillah..dah 4 hari kita berpuasa..
Tentu dah macam2 dugaan kita rasa dibulan puasa ni..terutama bagi anak2 kan..
Ada yang puasa belum masuk tengahari lagi dah mengadu lapar...
Biasalah kan budak2..
Bagi aku...kalau tahun lepas..kakak hanya puasa sampai tengahhari je..
balik sekolah terus buka..
Jadi tahun ni ..
aku kena pastikan dia puasa penuh untuk satu hari..
susah jugak tu kan..
biasalah budak2 mana tahan lapar..

Sebelum tu memang aku dan hubby kejutkan dia untuk bangun sahur...
Mula2 memang liat nak bangun..
Puas dikejutkan..ngantuk katanya..tapi last2 bangun juga..
Malam tu dia dah minta nak bersahur dengan sardin jer...so aku buatkan sardin...
Tapi makan tak banyak..tu pun suruh ibu dia ni suapkan..
mata pun pejam..huhuhu..
Hari pertama puasa...
mula bangun tidur ok jer...biasalah hari tak sekolah bangunnya lambat sikit..
masuk tengahari...
dah mula mengadu...
"ibu..kakak lapar lah.."..
"Kakak kan puasa..orang puasa kena sabar..kena tahan lapar.."berusaha aku pujuk dia...
tak lama kemudian..
dengar lagi..
"Ibu..kakak sakit perut..."
Alahai...camner aku nak buat nak suruh dia terus puasa..
Last sekali..aku capai jer botol Bio Ever tu dah sapu kat kakak..
Alhamdulillah..lepas tu tak dengar lagi dia mengadu..
Yang aku dengar....
"Ibu..adik makan depan kakak.."
huhuhu...
Alhamdulillah.. 
Berkesan juga Bio Ever untuk bantu anak2 berpuasa..
untuk hari pertama kakak lulus dengan jayanya...
Tapi..untuk hari kedua...
Minta ampun banyak...
dengan aku dan my hubby sendiri terbabas sahur..
huhuhuhu..Ya!Allah..kenapalah jadi cmtu..
Haru betul..terus kakak tak puasa...
Tapi aku dan hubbby puasa lah..jangan u all kata tak puasa pulak..
Hari ketiga...
Dengan jayanya juga kakak teruskan puasa...
Alhamdulillah....
Hari ke 4 ni...
Dengan adik2 sekali bangun sahur...
bila papanya tanya adik nak pergi mana..
dia jawab..
"Nak sahur lah..."
Tapi....
Belum tengahari lagi kedua2 anak aku ni dah minta nasi...
Atas alasan..semalam dan puasa elok..hari ni bagi peluang..
tapi dia janji esok dia puasa...
Kita tengok nanti...
Tapi..bab terawih..memang selalu mendesak nak pergi..
Untuk 4 hari ni hanya malam ke dua jer tak pergi sebab my hubby kerja malam...
Harap2 puasa tahun ni diberkati Allah...
 
 




4 ulasan :

eB berkata...

lahai comelnyer....
xper la slow2 dier blajar kan? janji dier dh try... bgs...

slm knl yer :)

Anum Shukri berkata...

@eBhehehe..mamang lah kena ajar slow2..tak boleh nak paksa sangat..nnt dia ckp puasa ni tak seronok kan..

eB..kita dah kenal lah..hihihi...cuma skrg ni jer sy jarang masuk blog eB..dah lama follow blog eb..

nik ros berkata...

tak pe.slow2 ajar
suka cara wardina ajar anak.dia ajar anak dia solat dulu baru ajar puasa.

insyaAllah, niat yg baik pasti Allah makbulkan.bestnya jd ibu kan :)

Anum Shukri berkata...

@nik rosBetul tu..kena ajar slow2..
InsyaAllah..nnt giliran nik pula akan ada cahaya mata..

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers