PERHATIAN!!!!....KEPADA KAWAN2 YANG SINGGAH DI BLOG NI SILA TINGGALKAN URL BLOG MASING2 YA SUPAYA SENANG SAYA NAK JEJAKI....TERUTAMA KEPADA FOLLOWERS SAYA...TQ!!

Jom Klik MyHB

Followers

Intipan Ziarah

Jumaat, April 22, 2011

~Kakak Dah Pandai Tulis Surat ~

Assalamualaikum...

Malam tu sedang lepak2 tengok tv dengan keluarga...si kakak keluarkan kertas dan pensil untuk buat kerja sekolah katanya...padahal seingat aku kerja sekolahnya dah siap petang tu...ada lagi tertinggal ker????Alahai.....rupanya saje nak main2 lahtu...nak suruh si adik kacau2 dia...adik pantang jer kalau nampak kertas dan pensil kakak...mula lah dia akan mintak jugak nak kertas n pensil tu...

Biasanya...kerja sekolah kakak aku akan pastikan dia akan siapkan waktu petang sebelum keluar main...so..malamnya tak ada lah dia menggelat nak buat kerja sekolah bila mata pun dah ngantuk...dia biasanya jarang tengok tv kalau waktu malam...jadi waktunya tu aku n my hubby akan isikan dengan belajar menulis dan mewarna...Bila ajar menulis beginilah hasilnya...

Ni lah hasil tulisan my princess....
ni sebenarnya surat....dia kata nak tulis surat untuk sepupu2nya di kampung tu...so my hubby tuliskan satu surat dan suruh kakak tulis balik apa yang papa dia tulis...beginilah hasilnya....
Tapi rasanya..dulu kalau dia lukis gambar orang nampak jugak bentuk muka yang di lukis tu..tp sekarang ni korang tengok lah tu..mesti korang ingat itu gambar bunga...hahahahah...sebenarnya tu gambar kakak,adik ,ummi dan papa...tp apsal jadi cam bunga ek????nape dia buat rambut cam kerinting camtu..huhuhu...confius aku....

p/s : surat tu dah di pos..tak tahulah penerimaan sepupu2nya itu...hihihi...mesti terharu!!!!..

~ Akibat Makan Colek Buoh Pauh ~

Assalamualaikum....
Entry malam hari....Malam ni berpeluang buka blog...sambil2 temankan my hubby study untuk final exam dia...tapi jeling2 jer kat bilik sebelah cam dah tidur pulak dia..alahai..letih sangat lah tu....Apa pun harap dapat jawab soalan exam esok ya sayang...

Malam ni nak cerita pasal makan colek...kalau orang Klate royat make colek...Aku makan colek buah mempelam la....Buoh Pauh.....
Petang semalam..masa ronda2 kawasan kuarters ni..ternampaklah buah mempelem dok bergayut kat pokok dia tu lah..so ...aku suruh lah my hubby kaitkan...nasib baik ada galah...boleh lah ambil...tengok buah dah kecur liur ku..huhuhu....dah lama tak makan....


Korang tak tergoda ke tengok buah yang menggebu hijau tu????hihihhi...tp aku n hubby makan ngan kicap jer...sebab tak ada bahan2 lain...kalau kat kg makan ngan BUDU....best wooo....
Tapikan.......
?
?
?
?

Keesokan paginya...waktu nak mandi pagi tu..aku rasa semacam kat ibu jari kanan aku ni..rasa pedih jer..bila aku tgk tak ada pulak luka..yalah kot2 kena gigit lipas ker...tp aku sentuh jari tu..rasa sakit betul...rasa senak...bila lepas mandi aku tgk ada kesan lebam..cam kesan gigitan 2 batang gigi melekat kat situ..huhuhu..ish!ish!..seram lah pulak malam2 ni....
Hah!!!tulah...akibatnya..nak ambil buah tu tak minta izin ngan si penunggu....huhuhu.....main ambil jer.....

Moral of the story.....minta izin dulu kalau nak buat apa2 ya...

Rabu, April 20, 2011

~ Hadiah GA Sudah Di Pos ~

Assalamualaikum....

Semalam baru berkesempatan untuk pos hadiah untuk pemenang "1st GA Besday My Dear"...
Dah lama tak menulis...tulis alamat kat sampul surat pun terketar2...

 Ni tengah tulis nota kat pemenang2...

Akhirnya siap jugak aku tulis nama dan alamat kat sampul....
Dan....Petang semalam dah pos....
Pada kawan2 yang menang tu tunggu ya....sabar!!!!
InsyaAllah..akan sampai lah ke alamat yang korang beri tu...
Terima lah hadiah yang tak seberapa tu ya...Harap korang suka dan pakai ya...

Isnin, April 18, 2011

~ Jom Singgah Mee Bandung Pinang Sebatang ~

Assalamualaikum...

Jom kita makan...heheheh...ajak makan pulak ya..nak makan apa ek???
Petang semalam dalam pukul 6 kami pergi SR...bukan nak buat apa pun nak pergi beli pampers Aisyah...tapi sebelum tu my hubby ajakg makan dulu...so kami ke restoran yang baru di buka kat SR ni..Restoran Mee Bandung Pinang Sebatang...

Lokasinya terletak berhadapan dengan JPN Negeri Johor cawangan Simpang Renggam..Masuk jer restoran tu suasana memang selesa...dan suasana restorannya membuatkan pengunjung mengimbas kenangan lama...bukan kenangan apa tp suasana restoran tu membuatkan kita terkenang2 Allahyarham Tan Sri P.Ramlee...yalah sebab banyak gambar2 P.Ramlee di gantung di dinding tu...Gambar2 filem lakonan beliau.Bukan itu saja..pengunjung akan di hiburkan dengan filem2 lakonan P.Ramlee di TV.

Suasana restoran...masa kami ke sana ramai gak orang...Restoran ni hanya beroperasi sehingga pukul 7.30 malam...kerana kekurangan kakitangan lagi buat msa ni...maklumlah baru dibuka...

Ni lah dia Mee Bnadung nya....Kalau nak tahu rasanya boleh lah singgah sini ya...Harga pun berpatutan..Malahan senarai harga makanan dan minuman di sini pun berpatutan...Tak mahal pun...

Roti canai telur....my hubby yang order...

Bestnyerrrrr...ABC Aiskrim....tp rasanya tak sesuai untuk menghidap kencing manis...sebabnya memang manisssssss.....

Tekun betul kakak makan mee tu.....

Adik dengan muka berlagaknya....orang nak snap gambar nk jugak dia bergambar...

Enjoy makan kat sini...suasana pun selesa...Lain kali nak pergi lagi...cuba menu lain pulak...


Sabtu, April 16, 2011

~ Ha!ha!ha!...Maharaja Lawak Minggu Ke 3 ~

Assalamualaikum....

Salam ceria....semoga terus ceria...ahaks!..ayat poyo jer....heheheh...bukan apa tak tahu nk tulis apa titiba jer buntu fikiran ni....mungkin gelak banyak sangat malam tadi kot...muahaaaaa....

Apa pun Maharaja Lawak malam tadi betul2 dah menggeletek usus aku....muahahaha......tp agak kecewa skit sebab kumpulan WAI dan XN3 tak sempat nak perform sebab tersingkir...Rata2 perserta Maharaja Lawak semalam perform dengan bagus...tp sayangkan...R2 boleh terkeluar...terkejut jugak aku...yalah..walaupun persembahan mereka semalam kurang memuaskan...tp dah terkeluar..rasa macam tak patut jer...Mesti ada yang tak puas hatikan...yalah nape Amir dan Jihan masih kekal dalam gelanggang tu...dan yang aku tahu Amir dan Jihan sebenarnya..ada peminat mereka tersendiri..macam Amir tu perserta kegemaran AC..hahahah....Apa pun semua tu di tangan juri dan undi peminat kan....

Korang nak tahu ranking semasa???heheheh..ini ranking yang aku pilih lah....
1.Nabil (aku tak minat sangat Nabil tapi persembahan semalam..memang klazzzz)
2.Jozan (aku memang minat Jozan..jangan marah ya...)
3. Sepah (Lawak diorang memang menjadi)
4.Jambu (aku tak hairan kalau di akhir nnt Jambu di nobatkan Maharaja Lawak sebab mereka memang best)
5. Man (dia pun best)
6.Balas.
7.Alex
8.Amir
9.Jihan

Ranking kat Astro aku tak tahulah...heheheh....

Apa2 pun....Usop Wilcha memang terbaekkkkkk........dengan baju pink dan nyanyiannya semalam....hahahah.... 

Kita tunggu minggu depan pulak ya...


Jumaat, April 15, 2011

~ PERHATIAN!!!!....Ada Yang Belum Emailkan Detail ~

Assalamualaikum....

PERHATIAN !!!!PERHATIAN!!!! KEPADA SALAH SEORANG PEMENANG "1st GA Besday My Dear"....
Iaitu.....
AYU

Jadi kepada ayu sila emailkan detail kepada saya secepat mungkin...sila emailkan nama penuh,alamat,dan no telefon anda ya...
ATAU...

Pemenang lain akan dipilih......

P/s : Hadiah2 untuk pemenang sudah dibeli dan akan di pos dalam masa terdekat...InsyaAllah...

Rabu, April 13, 2011

~ Bakpo pulok nih!!!!!! ~

Assalamualaikum...
Hari ni sempat lah BW kat blog kawan2 semua...tp bila klik HB ini jadinya...
?
?
?
?

?

Hah! jadi camni lah.....tengok line ok jer....buka blog lain..klik hb..camtu jugak...alahai....
tp dah puas2 klik2....akhirnya...tergerak hati nak klik Refresh The Page....hurm...baru dapat.... tpbila dah dapat line pulah slow..uwaaaaaaa..............uuwwaaaaaaaaaaa.........................sabor jer lah.....huhuhuhuhuhuhuhuhuhu............

Isnin, April 11, 2011

~ Sedih,Geram dan Sakit Hati ~

Assalamualaikum...

Petang ni n3 emo sikit....tapi aku harap korang tak emo cam aku ya..happy2 selalu....
Sedih.geram.sakit hati semuanya bercampur menjadi satu...kalau dah bercampur dan digaul , diuli boleh jadi jemput2 ni...huhuhu....
Setiap insan di dunia ini mesti mempunyai impian dan harapan terhadap parent mereka kan...samalah macam aku ni...aku nak tengok ibu bapa aku hidup senang walau pun tak berharta..aku nak tengok ibu bapa aku gembira dan bangga dengan anak2 mereka...
Kenapa aku tulis camni ek???
Al-kisahnya....kalau korang baca n3 aku yang terdahulu aku ada buat n3 ttg bisness yang keluarga aku usahakan...bisness ni kat desa permai aku ler...aku telah cadangkan agar my parent buka bisness jual barangan terpakai sementelah ayah ku ada lori besar...so barang2 nya aku hanya beli kat Pekan Rengit tu...Modalnya kami kongsi lah...
Tapi apa yang membuatkan aku sedih.geram dan sakit hati bila ada segelintir orang kampung yang tak menyenangi bisness kami...
Aku sedih lah bila orang melayu kita berperangai camni???bukannya nak memberikan dorongan untuk kami maju...
Aku geram betul bila orang itu ialah orang yang selama ini selalu bertandang ke rumah ibu bapaku...selalu meminta pertolongan ayah ku bila ada masalah berkenaan tanaman padi.
Aku sakit hati bila dia cakap
"Gapo pekdohnyo buko keda nego gitu..bulih laku ko????"
[Apa faedahnya buka kedai macam tu...boleh laku ke????]
^
^
^
Hyeeee..........kito ado guno modal pokcik ko??? ado pokcik bui pitis ko kito???
Bakpo nok deki ko kitonyo...tak dok pekdoh langsung pokcik deki..kito tok nyusoh ko pokcik pun...
Agaknya..inilah kata2 aku untuk pokcik sekeluarga tu...aku simpan ni kata2 ni..nnt balik kampung siap lah!!!!!!
tapi agak2 boleh ke aku cakap camtu???dia lebih tua dari aku...dan parent aku ada reputasi yang baik kat kampung tu...nak harapkan ayahku nak berbalas kata..jangan haraplah...apa yang dia boleh buat senyum jer..ayah!ayah!Ayah!...suka beralah!!Apa orang cakap dia diam jer..senyum...tak perlu kata apa2..biarlah!!!!huhuhu...
Tak per lah..Allah lebih mengetahui...biarlah mereka dengan kata2 mereka...dan aku tahu ada lagi yang mengata kami..tapi tak apa..biar Allah yang membalasnya...Dengan rezeki yang Allah bagi kami akan teruskan apa yang kami mulakan ini..InsyaAllah..kami akan berjaya..

Jumaat, April 08, 2011

~ Si Cilik Dan Jagung ~

Assalamualaikum..

Salam petang...dan ceria selalu...
Korang suka makan jagung tak??mesti suka kan?aku suka makan jagung mungkin sebab itu jugak sicilik aku,Aisyah suka sangat makan jagung...

Korang tau tak????Aisyah boleh habiskan semua ni...tapi bukan dalam sekelip mata lah..hehehe...tp yang pasti dia memang suka makan jagung rebus,jagung yang dalam cup tu pun...memang suka...Kalau kakaknya memang tak makan pun...kalau tak pun dia akan makan sekali gigit jer pastu tak nak lah dia..kakak memang cerewer hal makan..tak tahulah nape..padahal masa ngandung dulu aku bantai jer segala jenis makanan..hahaha...
 
 

dah tinggal batang jer...Biasanya kalau kami ke Air Hitam Or Batu Pahat tu mesti singgah kat Machap beli jagung..tak kisah lah yang dah rebus ke atau yang belum rebus...

Dan korang tahu tak???
 Jagung atau nama saintifiknya Zea mays yang berasal dari keluarga Gramineae. Tumbuhan ini kaya dengan protein, vitamin B, kalsium, fosforus, zat besi dan sejenis minyak bermutu tinggi yang baik untuk kesihatan. Amalan memakan jagung boleh menguatkan tulang, gigi, rambut dan hati. Ia juga boleh menurunkan tekanan darah dan kandungan gula dalam darah, melancarkan pengaliran darah serta melawaskan kencing.

Khamis, April 07, 2011

~ Rengit- Trip Ke 2 ~

Assalamualaikum...

Alhamdulillah!!!...Allah murahkan rezeki kami...Barang2 yang dibeli di Rengit minggu lepas dah habis dijual...Dan hari Isnin lepas Ayah dan Mek datang lagi...tp diorang bertolak dari kampung hari Ahad lagi..tp singgah kat umah sepupu aku di Setiu dan bermalam disana..pagi Isnin baru bertolak ke Simpang Renggam...

Petang selasa..kitorang ke Pekan Rengit lagi...cari barang untuk pelanggan..Sebenarnya..buat permulaan kami hanya beli barang yang dipesan oleh pelanggan dulu..al-maklumlah..modal kecil jer...so..hari selasa kami hanya ronda kedai2 untuk cari barang..bila barang sudah jumpa dan dibayar deposit hari rabu kami angkut barang masuk lori....


Sebenarnya..kami pergi awal lagi..kul 2.30 petang dah kuar dari rumah...tp kami ke Kluang terlebih dahulu untuk ambik katil 2 tingkat yang kami beli dari rumah seorang hamba Allah yang ingin mejual katilnya...lepas ambil katil kami terus ke Rengit..kami berhenti solat Asar di masjid dan meneruskan perjalanan..bdalam perjalanan hujan lebat yang amat..tp bila sampai sana...tak hujan pulak...tapi cuaca dan mendung...ayah dan mu hubby dah siap sedia pasang khemah lori..



Tengah2 kalut nak pasang khemah..cuaca terus berubah...mendung awan hitam..angin pun bertiup kuat...

Tengok tu..awan hitam...



Sekejap jer..hujan lebat betul....sempat angkat 2,3 barang jer..pastu kena stop dulu takut nnt barang rosak.yalah ada kabinet tv,peti ais,tv dan macam2 lagi...

Bila hujan dah reda sikit baru sambung kerja...kesian tengok my hubby dah basah kena hujan..Thanks! ya dear kerana sudi tolong...ni lah contoh menantu yang baik..hehehe!!!...
 Sampai maghrib pun kami masih kat sana..nasib baik ada surau kat situ...
Dalam perjalanan singgah makan kat Sepat Ronggeng kat Simpang Renggam...perut pun dah lapar....huhuhu...
Pukul 10.30 malam baru sampai umah...

dan.....pagi ni ayah n mek bertolak balik Pasir Mas...Semoga selamat perjalanan dan semoga Allah terus permudahkan dan permurahkan rezeki kita...aminnn!!!!

Isnin, April 04, 2011

~ GEGAR 1 RIBU BLOG APRIL BERMULA ~

Assalamualaikum...


~ Bintang Paling Popular Milik Shaheizy Sam ~

Assalamualaikum...

Tahniah!!Tahniah!!  Sam...
Shaheizy Sam...memang berbakat besar...Dan dia memang layak untuk gelaran itu...
Tentu korang dah tengok Anugerah ABPBH semalam kan...dan sememangnya malam yang meriah itu cukup gempak lagi dengan 3 pengacaranya..Kak Engku,Sharifah Shahirah dan Zizan...

Tambah gempak lagi bila di akhir majlis dengan kemunculan Johan Dan Usop Wilcha..hahaha...sakan aku gelak...walau pun Zizan tak menang Bintang Popular tak apa..dia dh dapat Artis Komedi Lelaki Popular..aku tengok muka Zizan pun macam muka tak percaya dia menang..hahah!!!...

 Shaheizy Sam
[Bintang Paling Popular 2010 ]

Senarai pemenang Anugerah..
  • Bintang Paling Popular - Shaheizy Sam
  • Anugerah Pencapaian Sepanjang Hayat - Datuk Rosnani Jamil
  • Penyanyi Lelaki Popular - Faizal Tahir
  • Penyanyi Wanita Popular - Yuna
  • Pelakon Filem Lelaki Popular - Shaheizy Sam
  • Pelakon Filem Wanita Popular - Lisa Surihani
  • Pelakon Tv Lelaki Popular - Remy Ishak
  • Pelakon TV Wanita Popular - Fasha Sandha
  • Penyanyi Berkumpulan /Duo Popular - 6ixth Sense
  • Artis Nasyid Popular - Rabbani
  • Artis Komedi Lelaki Popular - Zizan
  • Artis Komedi Wanita Popular - Norkhiriah
  • Artis Baru Lelaki Popular - Shahir
  • Artis Baru Wanita Popular - Ana Raffali
  • Pengacara TV Lelaki Popular - Aznil Hj Nawawi
  • Pengacara TV Wanita Popular - Fara Fauzana
  • Penyampai Radio Lelaki Popular - Faizal Ismail
  • Penyampai Radio Wanita Popular - Fara Fauzana

                                                Tahniah untuk semua pemenang!!!

Ahad, April 03, 2011

~Siapa Bintang Paling Popular ABPBH ~

Assalamualaikum....

Aku tahu mesti ramai yang tertunggu-tunggu malam ni..
"Acara Anugerah Bintang Paling Popular ABPBH 2010"

Ada 5 artis yang disebut-sebut akan merebut takhta Bintang Paling Popular..mereka adalah Zizan,Shahir,Shaheizy Sam,Lisa Surihani dan Faizal Tahir.
Antara mereka ada kelebihan masing2...
dan antara mereka..aku pun minat...hehehe...
tapi antara mereka aku pilih...
^
^
^
^
^
^
Jeng!jeng!....
Zizan.....
Yup!!aku pilih Zizan...hehehe..
Boleh ker Zizan menang???
Kita tunggu jer lah ya....

~ Amy Search Pengetua AF 9 ~

Assalamualaikum...
Tahniah buat Amy Search kerana menjadi Pengetua AF 9...!!!!!
Malah menjadi pengetua yag terakhir dalam AF...

Amy Search

Selama ni Astro membiarkan kita berteka-teki siapa pengetua AF yang terakhir itu..dan akhirnya semalam terjawab sudah...Aku pun suka dan setuju dengan pemilihan itu..Amy pilihan yang tepat..dia juga banyak pengalaman dalan industri muzik tanahair.
Semoga Amy dapat mnejalankan tugas nya dengan sebaik mungkin ya...
Tahniah !!Tanhiah!!....
Pelajar-Pelajar AF 9

Selamat Menonton AF 9!!!!

~ Selamat Hari Lahir Buat Ayahanda Tersayang ~

Assalamualaikum...

Baru nak update n3 ni..semalam tak sempat nak mengadap lappy...

2 April 2011

Genap 59 tahun usia ayahanda tersayang...Mahmud Bin Che Daud

Ayah...Selamat Menyambut Hari Ulangtahun Kelahiran...semoga ayah terus di kurniakan Allah kesihatan yang berpanjangan..Di murahkan rezeki dan terus menjadi kesayangan isteri tercinta.

Alahai...ayahku...dah habis poselah tu..
Kalau korang nk tahu..ayah aku ni susah sangat kalau nak snap gambar dia...kalau dah snap macam2 pose lah dia buat...kelakar betul...
Walau pun rupanya nampak garang..dia sebenarnya seorang yang kelakar...,kuat bekerja..wakaupun dah pencen kerajaan masih kuat bekerja...sekarang ni sibuk betul dia dengan tanaman padi,bisness tu lah ini lah...terbaru yang ni lh...bisness menjual barangan terpakai...Semoga Ayah terus berjaya...dan jaga kesihatan tu ya...
Anak mu ini amat menyayangi mu...



Jumaat, April 01, 2011

~ Imej Baru My Little Aisyah ~

Assalamualaikum...
Balik kampung hari tu sempat jugak kami ubah imej si kecil kami,Aisyah...
Imej baru????Apa pulak ni???Hehehehe...bukan apa pun...
Sebenarnya semasa kami pusing2 sekitar Market Pasir Mas tu ternampak kedai emas...nama apa ntah aku lupa..padahal memang biasa ke situ...tapi nama kedai lupa...
So..kami pun menapaklah ke kedai tu...

my hubby : Abe..nok cucuk(tindik) telingo...
tuan kedai : bulih....(terus mengeluarkan jenis2 subang dan alatan untuk menindik telinga)
[ uikss!!jangan pulak ingat my hubby yang nak tindik telinga..heheh]
my hubby : berapo?
tuan kedai : sepuluh rial (RM 10)


Dengan lafaz Bismillah...telinga Aisyah ditembak serentak...
DAn....
^
^
^
^

Huhuhu...waaaa....dia nangis kerana terkejut...alahai!!!!ciannya anak ummi....tapi nasib baik kejap jer..tapi mulut dia tak henti2 cakap org tu buat..org tu buat...sakit!!!..sakit!!!..hahah...kelakar betul!!Aisyah!Aisyah!!...

Tadaaa..cantik tak???permata warna hijau kebiruan....
Dah sampai tertidur lepas nangis...
Sekarang ni kalau org puji..terus tersengih2 sambil melentokkan kepala...
 
Tinta Hati : Apapun..doa dan harapan ummi agar anak2 ummi membesar dengan sihat dan ceria..InsyaAllah...
 




Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers