PERHATIAN!!!!....KEPADA KAWAN2 YANG SINGGAH DI BLOG NI SILA TINGGALKAN URL BLOG MASING2 YA SUPAYA SENANG SAYA NAK JEJAKI....TERUTAMA KEPADA FOLLOWERS SAYA...TQ!!

Jom Klik MyHB

Followers

Intipan Ziarah

Jumaat, Mac 30, 2012

~ Econsave Lagi ~

Assalamualaikum..
Hari selasa lepas,kami ke Kluang lagi..
Coz..hari selasa tu my hubby cuti off malam..
Kami pergi pun dah petang..
bukan ke mana pun hanya ke Pasaraya Econsave jer...
Saja jejalan sana sambil beli apa yang patut..
Apa yang patut tu?
Hmm...beli segala macam sayuran,ayam,daging dan lain2 lah..
Dalam beli skit2 tu penuh jugak satu troli..
hehehe..

 Tengok tu ada telur..
hari tu kat Target tak ingat nak beli..
mungkin sebab tak ditulis dalam senarai kot..
lupa..!!
Habis merendek kat dalam Econsave tu kami round2 sekitar pulak..


Anak2 kalau tak main benda alah ni tak sah..huhu..
Dalam dok menunggu Ain dan Aisyah dok main mesin ni..tetiba aku tgk my hubby beli benda ni..

Pappa Roti
Hmmm..sedap jugak..
Harga dia RM 2 jek..
Rupa dia...
Hmmm...
Tak cantik kan?
hihihi..hitam...
tapi rasa dia sedap..
ada masam skit,ada manis...
Bila dah makan roti ni..
my hubby dah istiharkan roti ni dah jadi kegemaran dia..
dah jatuh cinta kat roti ni ..
hahaha..
jangan jatuh cinta kat orang lain sudaaa...
bahagia dalam derita lah nanti...
huhuhu..
Minta dijauhkan Allah benda2 macam ni..



Khamis, Mac 29, 2012

~ Lunch ngan Tom Yam jer.. ~

Assalamualaikum...
Hari ni aku hanya masak tom yam jer...
hehehe...
Sebabnya rasa nak makan tom yam buatan sendir pulak kali ni..
Yalah asyik makan tom yam kat luar je..
Hmmm..mula terfikir gak nak masak apa..tapi dah petang semalam ke Econsave,Kluang beli sayur,ayam,daging dan sotong...so..terasa lak nak makan tom yam..
Jadilah hari ni tom yam..
tapi aku masak gak nasi dan kebetulan ada mee kuning dan kue tiaw..
so boleh pilih nak makan ngan nasi ke ngan mee...
Anak2 dah awal lagi makan dengan mee...
dan bila my hubby balik tengahari tadi..
dia cakap dah makan dengan Pengarah..tapi bila tahu aku masak tom yam..
apalagi..satu mangkuk dia makan tom yam saja..
hehehe...
terima kasih..
ingat dah tak nak makan..
(takut gemuk tu..)


Isnin, Mac 26, 2012

~ Sepetang Di Muar ~

Assalamualaikum...
Baru nak update peristiwa sabtu lepas..
Minggu ni my hubby cuti..so adalah tempat2 yang kami akan terjah..
Hubby kata..
"Sebelum kita pindah ke mana-mana nanti..kita round dulu Johor ni.."
Aku apa lagi..
dah memang kaki suka berjalan..
hahaha..
Jadi...terima kasih suamiku...
kerana sanggup drive sampai ke Muar dari Simpang Renggam..

 Dah sampai Muar dah ni..
Plan asal..
aku hanya nak makan Mee Bandung Muar jek...
macam orang mengidam pulak..
sian kat hubby kena drive ke sana..
Nasib baik cik GPS sedia membantu..
hehehe..
cari punya cari jumpa kedai ni kat tepi benteng...

Kedai Mee Bandung Abang Sayang..
ooo..Patutlah nama kedai Abang Sayang..
aku tengok semuanya lelaki kat kedai dia..dari tukang masak sampai ke pekerjanya..
Banyak kedai makan kat kawasan ni..
pilih jer yang mana nak...

Ni hah!Mee Bandungnya..
pekat giler kuah dia...
Aku dan hubby order 2 mee bandung dan Ain dan Aisyah pulak order ni..

 Kue Tiaw Sup..
Best jugak ni..

Lepas makan dan menikmati panorama tengahari kat situ..
kami terus ke Dataran Tanjung Emas berhampiran tempat tu jugak..
Masa sampai sana kebetulan ada program yang sedang dijalankan..

Program Kampungku Kebanggaanku..
ni program hujung minggu kat Muar ni..

Selesa jugak lepak-lepak kat dataran ni..
santai jer dengan angin yang bertiup sepoi-sepoi bahasa...

Tengok suasananya...
selesa untuk beriadah...
Oppss!!sebelum datang sini kami solot zuhur dulu kat Masjid Jamek yang berdekatan..




Leka main belon sabun...

Kakak Ain yang snap pic ni..
nampak gelap mungkin cahaya kot..
Dalam pukul 5 kami bertolak balik tapi tak sampai rumah pun sebab kami ke Kluang dulu..
Berhenti solat di RNR..
Kami singgah makan kat Kluang pulak untuk makan malam..

Nasi Lemak World..
Huh!berjalan sakan..
Dari SR ke Muar..
Dari Muar ke Kluang...
Balik SR...
Apapun..terima kasih sayangku...
kerana sudi melayan karenah kami..







Ahad, Mac 25, 2012

~ Main Bowling Lagi ~

Assalamualaikum..
Rabu lepas my hubby ajak aku main bowling...
hahaha..
aku apa lagi setuju jerlah...
dah memang aku suka main bowling...
tapi bukan kami main berdua cam biasa..
Hmmm...
main ngan team bowling Penjara Simpang Renggam..
tak perlah..
so..aku menempelkanlah diri ini main bowling tu...
hahaha..
ada aku kesah???
main jer..mula2 cuak jugak...
diorang dah teror..
tapi bukan buat tournament pun..saja diorang buat latihan..
 
Masing-masing ralit dok tengok papan markah tu..
Jom kita skodeng gambar2 ni...yang disnap oleh salah seorang dari kami...

Macam best jer menempelkan diri...hahaha..
 
Anak dara sulung kami pun tak lepas peluang...

Tengok aksi my hubby...
ada gaya??
Apa pun..kami enjoy jer..
hehehe..
bila ada hubby bersama aku tetap bersemangat nak main..
dan permainan aku pun menyakinkan..
hahaha..
(yakin sangat..)..gaya tangan kat atas bahu ya...
hahaha...

Jumaat, Mac 23, 2012

~ Shopping Barang-barang Dapur ~

Assalamualaikum..
Jom p shopping...
hehehe..
semalam kami shopping..tapi bukan shopping apa pun ..beli barang-barang dapur yang dah kehabisan...
Kemana lagi nak pergi kalau dah malam2 ni..
ke Target lah jawabnya...
Pasarraya yang ada kat Simpang Renggam ni...Targetlah..
sampai ada 3 cawangan..salah satunya yang beroperasi sampai 24 jam..
hmm...
Si kecik aku Aisyah tu pun dah pandai..
"Papa,hari gaji ek?
alahai budak ni..umi pun tak pernah tanya tau gaji papa...huhuhu..
"hmmm..ada lah tu nak bodek papa"..jawab hubby aku...
Aku gelak jer...
Adik ngan kakak sama jer..
Time nak beli barang ni si adik tak kisah sangat..apa yang dia beli pun hanya makanan jerlah..tak ada nak ilih benda lain..tapi si kakak ni...selagi tak dapat apa dia nak..huhuhu..nak jer dia nangis kat situ jugak..
nak tahu apa dia beli..
ni hah!..body wash...
tak tahu lah apa yang berkenan sangat dengan benda ni..
mungkin bentuk biri-biri kot..
cute jugak..
harga pun cute..RM 19.90..
huhuhu..
kakak...kakak...kalau beli sabun Carrie junior tu yang botol besar baru RM 14.90..
Hmmm...
Kami ambil masa tak lama kat Target tu sebab semua senarai barang sudah di sediakan awal-awal lagi..
Beli jer barang yang dah di tulis dalam senarai..
Hasilnya..
Satu troli...
Sementara my hubby membayar harga barangan tu..
aku bawa anak2 main benda alah ni pulak..

Muka kakak masih lagi mencuka...baru lepas nangis tu..
si adik selamba jer...
Si adik ni sebenarnya jenis yang tak kisah sangat..
kalau ke Target dia akan beli makanan jer lah...
macam2 lah dia borong..
biskut Tiger lah..biskut munchy lah...
Hmm...macam ni lah selalu kalau datang Target...

Isnin, Mac 19, 2012

~ Wayang dan Wayang Lagi ~

Assalamualaikum..
Wayang...dah lama tak tengok wayang sebenarnya..
Last sekali masa zaman belajar dulu...time tu kat Kuantan lagi..
Lama betul rasanya tidak menjejakkan kaki ke panggung wayang...
Kalau dulu movie yang selalu kitaorang ( aku dan mu hubby lah..waktu tu time bercintan cintun lagi..) ialah filem Hindi..
Hindi?
Yalah kami memang minat tengok filem hindi dulu..nak-nak kalau Shah rukh Khan yang berlakon..lagilah kami tak lepaskan peluang..Kalau dah berkongsi minat yang sama apa lagi..layan jer lah..hahaha..
seronok betul time tu...
Betul tak my Hubby???
Tapi sekarang ni filem hindi pun dah tak macam dulu lagi..banyak2 sangat yang seksi melampau...
hah!..lama kan kami dah tak masuk panggung..?
sekarang dah ada anak dua..
Baru nak masuk panggung..
Tapi sekarang ni kena pilih2 movie lah..
biar sesuai dengan jiwa anak2 dan mak bapak boleh masuk sekali..
Ahad lepas..
Kali pertama selepas bertahun-tahun tak masuk panggung..
akhirnya kami masuk jugak..bersama anak2..
Plan asal nak tengok cerita kartun baru dari Malaysia tu..
Seefood tapi MBO Kluang tak ada pulak..
Dah tu..tengok jer lah cerita lain..
Hmm..boleh pulak layan Cinta Kura-Kura..
Hmm..oklah jugak tak payah fikir layan jer...
time gelak..gelak jer...nasib baik jugak watak Zizan sebagai Kura-kura tu menghiburkan...hahaha...
"Penyu abah kau.."...hahaha...
 
Sempat lagi snap gambar tiket ni..hihihi...
Lepas tengok wayang...
kami lepak pulak kat Kluang Railway Station ..
Order roti 4 set...
last2 aku dan hubby jugak kena habiskan..huhu..
 
Anak2 tak nak makan pun...
order pulak mee goreng..mintak yang tak pedas tapi pedas yang dapat..
tak makan lagi anak2..
siapa lagi kena habiskan?
aku dan hubby jugak..
mana kami tak membesar bagai johan..hahaha....
Itu cerita minggu lepas..
minggu ni...
kami tengok wayang lagi..
tapi kali ni kat Kluang Mall..
Big Cinema..
Nasib baik ada cerita Seefood..
 
Dapat jugak tengok movie ni..
Nasib baik anak2 pun melopong jer tengok walaupun cerita dalam bahasa omputih..
Time kelakar boleh jer diorang gelak..
hahaha..
Lepas tengok wayang...
kami lepak kat Vbowl,Kluang Parade pulak..main bowling..
hehehe..enjoy sakan....
yang bestnya...
dapat pulak aku kalahkan my hubby kali ni..hihihi..
jangan jeles ya sayang...
apa pun..terima kasih buat suamiku kerana sudi melayan karenah kami ya..
Ayang harap B pun gembira...

Ahad, Mac 18, 2012

~ Celebrate Birthday My Hubby ~

Assalamualaikum...
Hari lahir my hubby yang lepas..hari selasa lepas lah tu..kami raikan dengan makan-makan jer kat Restoran di Simpang Renggam ni..
Nak potong2 kek my hubby tak nak..dah tua katanya..hahaha..
tua jiwa muda kan?
hihihi..
Sorry lah sayang...isterimu ini tidak ada hadiah untuk diberikan..huhuhu..sedihkan?bila tak dapat gembirakan orang tersayang dihari bahagianya..
Tiada hadiah yang dapat disediakan..isterimu ini kan tak kerja..hihihi..
Minta maaf sangat-sangat sayang...
Yang isterimu ini mampu hanya belanja makan jer..
boleh kan sayang?
So..malam tu..aku ajak my hubby makan kat Mayo Seafood..
 
Restoran ni berdekatan dengan traffic light depan jalan ke Taman Putrimas..
Lepas maghrib kami keluar...
Aku pilih restoran ni sebab tom yam dia memang kaw..masakan Thai..
Hajat nak makan kat Maju Seafood tapi...bila ke sana mesti teringat kat arwah ayah kerana arwah suka makan kat sana..
 
Tak lama menunggu..minuman kegemaran kami berdua sampai..
Carrot susu..
Jemput minum sayang...hehehe...
Kakak dan adik pulak..hanya order ais kosong jer..
memang itulah yang diorang order tiap kali makan kat luar..
 
 Menu ni my hubby pilih...aku suruh dia order jer apa nak makan..
hehehe..
Siakap masak 3 rasa,telur dadar,kailan ikan masin dan tom yam campur..
Untuk kakak,kami order tom yam campur yang tak pedas..
nasib baik tom yam kat sini memenuhi selera kakak..
pandai tukang masak ni buat tom yam tak pedas..
 
Ni hah! tom yamnya..untuk 2 orang makan jer ni sebab kami ambil pakej untuk 2 orang makan jer..
 
Yang ni adik yang order...buat pencuci mulut katanya...huhuh..
udang tepung..
Selamat menjamu selera...
Alhamdulillah...semoga rezeki kami sentiasa dimurahkan Allah S.W.T.
dan hubungan kami berkekalan hingga ke syurga..

Selasa, Mac 13, 2012

~Selamat Hari Lahir Suamiku ~

Assalamualaikum..
Hari ni tanggal 13 Mac 2012...
meningkat lagi umur orang yang paling aku sayang iaitu suamiku..

SELAMAT HARI LAHIR SAYANGKU..
SEMOGA SAYANG DIMURAHKAN REZEKI,
PANJANG UMUR
DAN...
SEMOGA ALLAH SENTIASA MELINDUNGI SAYANG WALAU DIMANA SAYANG BERADA..

Suamiku..
Isterimu ini sentiasa mendoakan kesejahteraan sayang...
sentiasa mendoakan agar hubungan kita akan terus ke syurga..
Isterimu ini tahu..
diri ini masih tidak sempurna untuk menjadi isteri yang solehah untuk mu..
masih lagi ada kekurangan yang perlu ditambah dan diperbaiki...
Untuk itu suamiku...
bimbinglah isterimu ini....
didiklah isterimu ini..
agar menjadi isteri yang mithali dah solehah pada pandangan matamu sayang..
Suamiku..
Terima kasih kerana sanggup menerima diri ini seadanya...
Terima kasih kerana sudi membahagiakan diri ini...
Terima kasih kerana sanggup melayan karenah diri ini walaupun kepenatan..
Semoga kita terus mendapat rahmat dari Yang Esa..

Isnin, Mac 12, 2012

~Ingat Janji Kita-Murni Aqila ~

Asssalamualaikum....
Dah agak lama aku tak memberi komen tentang novel2 yang aku baca ni...malam ni rasa terpanggil nak buat...ceh!! pandai jek aku ni nak komen ya...hehehe...so kali ni aku pilih novel dari penulis yang aku sayang ni....my cute Murni Aqila...

Ingat Janji Kita



Novel ni mengisahkan tentang jejaka hensome yang bernama Raimi yang dipaksa kahwin oleh atuknya sendiri,Tok Jalal.Dahlah dipaksa kahwin calon isteri pun ditentukan.Demi menolak permintaan yang berupa arahan dari atuknya itu macam cara Raimi lakukan untuk mengelakkan dirinya berkahwin dengan pilihan atuknya termasuk mengupah sahabat baiknya,Adi untuk menyamar sebagai teman wanitanya.

Namun,kali pertama melihat Adi memakai pakaian wanita telah membuatkan jiwa Raimi bergoncang kerana pada pandangan matanya Adi sempurna sebagai wanita.

Tanpa pengetahuan Raimi,Adi sebenarnya menyimpan terlalu banyak rahsia dan kisah hidup yang amat memeritkan.Adi terpaksa berbohong dengan semua orang untuk menjaga rahsianya.

Sinopsisnya takat ini ya..nanti kalau aku ceritakan banyak2..tak suspen pulak..so..tak rugi kalau baca "Ingat Janji Kita " ni...
4 ****

Untuk Moon..
Baca novel ni..buat akak menangis.ketawa geli hati,marah,kecewa,geram..semua ada...pandai tau buat akak camni...
Akak menangis bila selami kehidupan Adinida..teruk sekali dia didera kan...
Akak ketawa bila Raimi bersama Adi...
Akak marah bila,kecewa dan geram dengan Kalsom...Ada jugak manusia tak berhati perut macam tu..kalau wujud orang macam tu memang akak hukum gantung jer..huhuhu.. geram betul..kalau boleh ending Kalsom dengan Adinida ,akak nak si Kalsom tu melutut minta maaf dengan Adi..
Dan...bahagianya bila dengar ayat ni
" Saya akan menjaga dan melindungi awak sampai ke akhir hayat saya"

Khamis, Mac 01, 2012

~ Solok Lada..Resipi Kelantan ~

Assalamualaikum...
Pejam celik pejam celik hari ni dah 1 Mac...dah masuk bulan ke 3 dah untuk tahun ini..
Cepat betul masa berlalu rasanya kan?
Hari tu masa buat Majlis Tahlil untuk arwah ayah..kami ada buat SOLOK LADA..
Korang pernah makan tak?
Mesti pernah kan?
Best tau...
jom kita tengok...
 
Lada yang paling sesuai untuk buat solok..lada hijau..Kalau kat Johor ni susah nak cari lada ni melainkan kalau tanam sendiri...Biasanya mereka ni buat solok dengan lada yang hijau pekat tu..
 
Benda alah ni juga kita perlukan ya...si santan..
dan tak lupa kelapa yang telah diparut ya..
 
Oppss..aku lupa nak snap gambar ikan..ikan yang biasa dan sedap digunakan ialah ikan selayang..
ikan selayang ni akan diambil isinya sahaja..tulang tak payah ya..isi yang mentah2 gitu..lepas ambil isi ikan,ikan ni akan ditumbuk bagi halus...dan digaul bersama kelapa yang telah diparut...
siap tumbuk ikan kita gaulkan benda ni ya(ikan dan kelapa)
masa digaul tu boleh tambah garam,gula secukup rasa..
 oh!ya..masa dok gaul tadi kita letakkan sikit santan kat dalam tu ya...

dah siap gaul...
jom kita sumbat isi ikan dan kelapa tadi dalam lada ni...
sumbat bagi penuh ya...
 
Tadaaa...dah jadi kan?tapi yang ni belum masak lagi..kat dalam periuk tu kita boleh lagi tambah pucuk ubi kayu..lagi best..makan pulak dengan budu..
mak mertua lalu memang tak nampak...hehehe...
santan tadi tu kita masukkan sekali dalam tu..yang lebihan kita letak dalam isi ikan tu...

Dah masak...
tapi yang ini bukan aku yang buat tapi aku minta dari pakcik google..hehehe..
yang aku masak aku tak sempat dan lupa nak snap..
sebab dah kecur liur ni...
nak makan...
Best...!!!

Hmmm...teringin pulak nak makan solok lada...
bila nak buat lagi ni...???
hmmm.....

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers