PERHATIAN!!!!....KEPADA KAWAN2 YANG SINGGAH DI BLOG NI SILA TINGGALKAN URL BLOG MASING2 YA SUPAYA SENANG SAYA NAK JEJAKI....TERUTAMA KEPADA FOLLOWERS SAYA...TQ!!

Jom Klik MyHB

Followers

Intipan Ziarah

Sabtu, Januari 22, 2011

Sekadar Peringatan

Assalamualaikum...

Aku ada terbaca dalam facebook seorang hamba Allah ni..mungkin info ni berguna untuk kita semua.....


   Siapa yang menggunakan perkataan "SALAM"??
   Apakah maksud disebalik perkataan itu?                 

  " Maka berpalinglah (hai Muhammad) dari mereka dan katakanlah:"Salam (selamat tinggal)".
    Kelak mereka akan mengetahui (nasib mereka yangburuk). (QS. 43:89)"


     Jadi...baik gunakan...ASSALAMUALAIKUM or       ASSALAMUALAIKUMWARAHMATULLAHIWABARAKATUH...

Ilmu utk dikongsi bersama. Sekadar peringatan untuk semua rakan-rakan muslim
yang lain.


Di radio ikim (91.50 fm), Ustaz Zawawi ada cerita
tentang sunnah Rasulallah s.a.w. Antara yang dibincangkannya ialah tentang
bab cara memberi salam.
Menurut ustaz Zawawi Yusof, Baginda SAW memberi salam dengan lafaz “Assalamualaikum”
dan menjawab salam dari para sahabat baginda dengan salam yang lengkap
iaitu “Waalaikumussalam warahmatulallahhi wabarakatuh”


Ringkasnya, baginda SAW
akan beri salam dengan ucapan - “Assalamualaikum”
dan…Jawab salam - “Waalaikumussalam warahmatulallahi wabarakatuh”
Lagi satu, perlu diingatkan juga semasa menjawab salam,
saya dengar ramai orang jawab salam dengan ucapan yang tidak tepat.

Jawab salam yang betul ialah :
“WAALAI KUMUS SALAM”dan bukannya yang selalu saya dengar iaitu ;
“WAALAI KUM SALAM”

Apabila kita ingin berkirim salam pada orang lain, hendaklah kita berkata

“Kirim salam, assalamualaikum pada MILAH ye” contoh lah tu..
Dan bukannya : “Kirim salam kat MILAH yer”

Dan jangan pula memandai-mandai tambah perkataan seperti ” Ko tolong kirim
salam maut kat dia yer“.
Statement ini walaupun dalam nada bergurau, tapi ia adalah menyalahi syariat
dan berdosa, walaupun sekadar gurauan!


Selain itu, janganlah kita menggantikan perkataan “Assalamualaikum” dengan
“A’kum” dalam sms atau apa sekalipun melalui tulisan.

Jika perkataan “Assalamualaikum” itu panjang, maka hendaklah kita ganti
dengan perkataan “As Salam” yang membawa maksud sama dengan “Assalamualaikum”.


Sesama lah kita memberitahu member-member yang selalu sangat guna shortform
“A’kum” dalam sms ataupun email. Perkataan ‘AKUM‘ adalah gelaran untuk
orang-orang Yahudi untuk orang-orang bukan yahudi yang bermaksud ‘BINATANG‘
dalam Bahasa Ibrani.

Ia singkatan daripada perkataan ‘Avde Kokhavim U Mazzalot’ yang bermaksud
‘Hamba-hamba binatang dan orang-orang yang sesat'
Jadi, mulai sekarang jika ada orang hantar shortform “A’kum“, kita ingatkan
dia guna “As Salam” kerana salam ialah dari perkataan “Assalamualaikum“.

Jangan guna “Bye” kerana“Bye” adalah jarum sulit Kristian yang bermaksud
“Di Bawah Naungan Pope.”Jangan guna “A’kum” kerana“A’kum” bermaksud
“Binatang” dalam bahasa Yahudi.Jangan guna “Semekom” kerana“Semekom”bermaksud
“Celaka Kamu"

”Gunakan perkataan“ As Salam” sebagai singkatan bagi“Assalammualaikum.”

Ini sekadar peringatan untuk semua.....




.

3 ulasan :

zmanja berkata...

nice entry..ramai org yg anggap benda ni perkara yg ringan dan boleh diambil sambil lewa..padahal setiap kata2 tu ada makna tersembunyi..lps ni saya sendiri pon kene la beri salam dgn cara yg betol.....(jgn lupe folo blog sy :)

shidah berkata...

info yg sangat bagus nie kak...yerla..sya pun kdg2 ucap SALAM jer....sedangkan maksudnya x elok..tq kak 4 info...

anum shukri berkata...

zmanja:memang betul tu...kadang2 kita ambil remeh bend2 macam ni..

shidah:betul tu shidah...akak pun selama ini guna salam jer konon nk pendek ayat..

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers