PERHATIAN!!!!....KEPADA KAWAN2 YANG SINGGAH DI BLOG NI SILA TINGGALKAN URL BLOG MASING2 YA SUPAYA SENANG SAYA NAK JEJAKI....TERUTAMA KEPADA FOLLOWERS SAYA...TQ!!

Jom Klik MyHB

Followers

Intipan Ziarah

Isnin, Mei 07, 2012

~ 4 Hari 3 Malam Di Kampung-Part 2~

Assalamualaikum..
Pagi ni ada semangat skit nak update blog ni..tapi line tenet tenat jer...
hurmmm...
Tak apa lah..kita buat slow2 ek..
ok!kita sambung balik cerita pasal kampung hari tu...
sebut kampung rindu datang membuak-buak...huhuhu...
Petang Khamis tu bila aku balik umah mek..sunyi jer..cam biasa selepas ketiadaan arwah..nasib baik adik aku yang bongsu ada bercuti semester...
Petang tu..kami semua sediakan bahan2 untuk majlis tahlil esok harinya,Jumaat.
Pagi jumaat..
Ambil peluang ni untuk ziarah kubur arwah ayah...
Ayah semoga engkau tenang disana...
Balik dari kubur,bantu keluarga aku buat apa yang patut..
tapi sedih jugak untuk kenduri ke 100 hari ni..kakak dan adik2 aku yang lain tak balik..
tak boleh cuti kot..takperlah...
so hanya tinggal aku sekeluarga,adik perempuan aku yang dok kat maktab dan yang kat UITM Dungun jer balik..
Walau apa pun majlis berlangsung seperti yang dirancang..
 
Lauk pauk yang disediakan oleh chef kami,Chef Shamsuddin,bapa mertua abang aku.
Solok lada,kacang goreng,gulai daging,ayam tandoori,sayur keladi dan sambal lada.
Alhamdulillah.
Lepas solat Jumaat,kaum lelaki kat kampung ni datang untuk bacaan tahlil..kalau dalam dielek kelantan kami panggil "ngatik".
Lepas selesai,dalam pukul 3..kaum ibu adakan bacaan yassin pulak disertakan dengan tazkirah.Biasanya acara ni akan diadakana setiap jumaat dari rumah ke rumah.
Gambar yang sempat disnap semasa jamuan makan.
Selepas majlis..basuh pinggang mangkuk lah...apa lagi....
untuk n3 selanjutnya..kita sambung lain kali..
InsyaAllah...

4 ulasan :

IntaNBerliaN berkata...

ngatik tu ratik ke?..

header baru ek kak.. :-)

ummi anum berkata...

@IntaNBerliaN hmmm...ngatik @ ratik...lebih kurang lah tu..hehehe..

a'ah..header baru..tapi tak pandai nak buat cantik2 cm kat blog ina...huhuhu..

KhaiRin : anies berkata...

akk ke yg msk semuanya tu? ;-)

ummi anum berkata...

@KhaiRin : anies taklah..gotong royong anak beranak..

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers