PERHATIAN!!!!....KEPADA KAWAN2 YANG SINGGAH DI BLOG NI SILA TINGGALKAN URL BLOG MASING2 YA SUPAYA SENANG SAYA NAK JEJAKI....TERUTAMA KEPADA FOLLOWERS SAYA...TQ!!

Jom Klik MyHB

Followers

Intipan Ziarah

Sabtu, Februari 04, 2012

~ Doa Masuk Dan Keluar Tandas ~

Assalamualaikum...
Hari boring pulak rasanya....
jom kita belajar pulak doa masuk dan keluar tandas...
sebenarnya..ramai yang tahu tentang doa-doa ni semua kan..???
Tapi amalkan tak?
hehehehe..tepuk dada tanya iman...
aku ni kalau nak kira memang tahu pun doa-doa ni..masa kecil lagi hafal...tapi kejap je diamalkan..heheheh..suka sangat lupa bila nak masuk or keluar dari tandas untuk baca..
Bertepuk tangan syaitan-syaitan tu semua...huhuhuh...

So..petang ni aku nak share dengan kawan-kawan semua doa-doa ni...
semoga kita semua boleh amalkan..


  Do'a Masuk Tandas
Allaahumma innii a'uudzubika minal khubutsi wal khabaa'itsi.
Ertinya : Ya Allah, aku berlindung pada-Mu dari syaitan besar laki-laki dan betina. (HR. Bukhari dan Muslim)

 Do'a Keluar Tandas
Ghufraanaka. Alhamdulillaahil ladzii adzhaba 'annjil adzaa wa'aafaanii.
Ertinya : Ku memohon ampunan-Mu. Segala puji bagi Allah yang telah menghilangkan penyakitku dan telah menyembuhkan/menyelamatkanku. (HR. Abu Daud)

Mengikut sunnah Rasulullah s.a.w ketika masuk ke tandas mesti melangkah dengan mendahului kaki kiri dan keluar tandas dengan mendahului kaki kanan. Tandas adalah tempat yang kotor berbanding dengan dunia diluar tandas jadi semestinya jangan kita memuliakan tandas tetapi mesti memastikan tandas sentiasa bersih.
Kita  digalakkan untuk tutup kepala bila masuk ke tandas. Kata orang, bila tak tutup kepala. Setan akan berak atas kepala. Lama-kelamaan kita akan jadi bengap...

Sumber :
http://lamanperpustakaan.blogspot.com/2011/01/doa-masuk-dan-keluar-tandas.html

2 ulasan :

KhaiRin - anies berkata...

akk amalkan x? ;-)

ummi anum berkata...

@KhaiRin - aniesmacam akak kata tu..kalau ingat bacalah..kalau tak ingat terus masuk..huhuhuh..jadi,InsyaAllah..marilah sam2 kita amalkan..

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers